Lösenordshantering

Här hittar du artiklar med värdefull kunskap

Är ditt lösenord tillräckligt säkert?

Det vanligaste felet är att man väljer för enkla lösenord och använder samma lösenord till flera platser. Har dessutom organisationen som krav att man byter lösenord med jämna mellanrum lägger många bara till en siffra till sitt befintliga lösenord som byts ut varje gång man tvingas uppdatera till ett nytt.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa  er organisation med en säker lösenordshantering? Då är du varmt välkommen att kontakta oss.

Lösenord

Vad är då viktigt att tänka på?

Tänk på detta

  • Använd ett tillräckligt komplicerat lösenord.
  • Använd aldrig samma lösenord privat som du använder inom bolaget.
  • Använd unika lösenord till olika platser.
  • Dela inte ditt lösenord med andra.
  • Skicka aldrig lösenord med e-post.

Ett bra lösenord ska vara långt och innehålla både stora och små bokstäver, siffror och andra tecken. Detta gör det näst intill omöjligt att komma ihåg och därav få som praktiserar.

Men hur kommer bedragarna över ens lösenord?

Det finns i synnerhet två sätt som är de vanligaste.

  • Pishing eller nätfiske är när bedragaren kommer åt dina uppgifter genom att uppge sig för att vara någon annan välkänd aktör. Till exempel genom en sida som är i det närmaste identisk med någon du brukar logga in på. Dessa utsätts du oftast genom länkar i förfalskad e-post.
  • Brute-force-attack är när bedragaren använder avancerade program som testar miljontals olika lösenordskombinationer under extremt kort tid.

Men hur gör jag för att hantera mina lösenord på ett säkert sätt och hur ser jag till att alla inom min organisation har en säker lösenordshantering?

Tyvärr kommer det aldrig att räcka med information och utbildning, det är oftast helt enkelt för krångligt. Därför vill vi uppmärksamma två bra sätt där ni både kan öka er säkerhet och förenkla er vardag.

Lösenordshanterare

  • Lösenordshanterare – är ett program som genererar unika och säkra lösenord, som sparas i ett krypterat valv. Programmen har stöd för de vanligaste webbläsarna och ser till att hålla reda på dina komplexa lösenord och samtidigt förenkla inloggningen åt dig. På så vis behöver du bara komma ihåg ett lösenord, dvs till din lösenordshanterare.

Vi på Hjtech kan rekommendera alla att använda en lösenordshanterare, vi har lång erfarenhet av detta och berättar gärna mer om de produkter vi rekommenderar och visar er gärna hur de fungerar.

Tvåfaktorsautentisering

  • Tvåfaktorsautentisering– för de flesta tjänster finns idag tvåfaktorsautentisering som möjlighet för att stärka ditt lösenordsskydd. Inom organisationer kan administratören ofta ställa detta som krav vid inloggning genom till exempel Microsoft 365. Vad innebär då tvåfaktorsautentisering? Jo, det räcker inte längre med att du skriver in ett lösenord utan du får en svarskod till en av dina andra enheter oftast som SMS eller i en särskild mobilapp.          

Vill du veta mer om hur tvåfaktorsautentisering fungerar eller behöver du hjälp för att aktivera det inom er organisation är ni varmt välkomna att kontakta oss på Hjtech.

Vi erbjuder tjänster som projektledning, konsultation, utbildning och support. Oavsett tjänst lägger vi stor vikt vid kvalitet, service och engagemang.

 

Vill du veta hur vi kan hjälpa ert företag med IT-tjänster? Då är du varmt välkommen att kontakta oss.